top of page
Zoeken
  • VR-Heating

Hoe kan je nog voordeel halen uit je zonnepanelen?nieuwe badkamer

Waar het sinds het begin van deze eeuw voor Vlaamse eigenaars van zonnepanelen eigenlijk niet op kon qua mogelijkheden en subsidies, zijn de voordelen voor deze groep de afgelopen jaren stukje bij beetje ingekort. Dat komt met name door minder ondersteuning vanuit de Vlaamse regering. Het ongedaan maken van de zogenaamde terugdraaiende teller in januari van vorig jaar is daarvan misschien wel het meest treffende voorbeeld.


Wat is de terugdraaiende teller voor zonnepanelen?

Met de terugdraaiende teller wordt gerefereerd aan de teller van je energieverbruik die bijhoudt hoeveel energie je zonnepanelen genereren en hoeveel er wordt verbruikt door de woning. Een van de grote voordelen aan deze teller voor eigenaars van zonnepanelen of een warmtepomp was dat deze ook terug kon draaien wanneer de installatie in kwestie meer energie produceerde dan dat er verbruikt werd. Aangezien een lagere teller leidt tot een lagere energiefactuur, kon dit de eigenaars van zonnepanelen en warmtepompen dus een financieel voordeel opleveren.

De mensen die vóór het einde van 2020 investeerden in zonnepanelen en/of warmtepompen kunnen nog tot en met 2035 genieten van de voordelen van de terugdraaiende teller. Wie echter ná 2020 zijn of haar investeringen heeft gedaan, zal niet meer terug kunnen vallen op de terugdraaiende teller, wat de aantrekkelijkheid van investeringen in zonnepanelen en warmtepompen logischerwijs aanzienlijk verlaagt.


Toch duurzaam verwarmen als zonnepaneeleigenaar

Nu de terugdraaiende teller niet langer bestaat in België, is het voor de eigenaars van zonnepanelen en warmtepompen belangrijker dan ooit om zo slim mogelijk om te gaan met de energie die hun installaties produceren. Gelukkig bestaan er nog steeds verschillende manieren om voordeel te blijven halen uit je installatie, waaronder een betere en slimmere aansturing van de installatie en state-of-the-art thermische opslag.


Een goed voorbeeld van zo’n oplossing om het wegvallen van de terugdraaiende teller in ieder geval gedeeltelijk te compenseren zijn de warmtepompen van Vaillant, een kwalitatief hoogstaand Franse merk dat ook in het assortiment van VR Heating een prominente plek inneemt. Met behulp van een SMA-omvormer en de Sunny Home Manager 2.0 werken de warmtepompen van Vaillant zelfregulerend. Dat wil zeggen dat bij een teveel aan opgewekte stroom de boilers van het systeem automatisch beginnen op te warmen en daarna zo nodig ook het buffervat. Zodra de zon onder is gegaan, kan je deze warmte gebruiken om energie op te wekken voor je woning zonder een hogere energiefactuur te riskeren.


Dit is natuurlijk slechts één voorbeeld van hoe je met behulp van slimmer energiebeheer toch voordeel kan blijven halen uit zonnepanelen en warmtepompen. Voor meer informatie en om vrijblijvend de mogelijkheden voor je eigen woning te bespreken kan je altijd gerust contact opnemen met VR Heating!

Interesse in een badkamerrenovatie? Bel VR Heating in Aarschot gerust voor meer informatie of een gratis offerte!11 weergaven0 opmerkingen
bottom of page